Profesorul eminescolog Nicolae Georgescu a venit la #PeDreptCuvânt.
Profesor universitar doctor, bibliotecar la Academia Română și cunoscut eminescolog, Nicolae Georgescu a publicat numeroase cărți despre opera și personalitatea lui Mihai Eminescu. În lucrările dumnealui, profesorul Nae Georgescu a studiat în detaliu și ziua de 28 iunie 1883, ziua în care Mihai Eminescu a fost scos din viața publică.
În dialogul nostru, purtat tocmai pe 28 iunie, urmăm cronologia evenimentelor care au condus la internarea forțată a lui Mihai Eminescu, vorbim despre contextul politic care a impus înlăturarea lui Eminescu, despre pretextul folosit pentru închiderea sa, dar și despre planul de înlăturare a influentului ziarist de la Timpul.
În finalul conversației noastre, Nicolae Georgescu spune că Mihai Eminescu a fost închis pentru idei: „Cu Eminescu s-a făcut psihiatrie. Psihiatrie în sensul anilor lui Ceaușescu”.
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.