Claudiu Florian a venit la #PeDreptCuvânt.
Licenţiat în Germanistică la Bucureşti, Magister în Ştiinţe Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană, la Bucureşti, şi în Istorie Contemporană, la Bielefeld, Germania, Claudiu Florian a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe, a fost atașat cultural și de presă la Ambasada României de la Berlin, a fost colaborator al Ambasadei României la Berna, fost director al biroului Institutului Cultural Român de la Berlin și fost director-adjunct al biroului Institutului Cultural Român de la Londra.
Am vorbit cu Claudiu Florian, autor al volumului „Vârstele jocului. Strada Cetăţii” (Cartea Românească), pentru care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2016), despre tezaurul cultural cu care România iese în lume, despre criteriile de selecție a operelor pe care Institutul Cultural Român le promovează în străinătate, dar și despre priceperea cu care ne mai promovăm azi în lume.
L-am întrebat pe Claudiu Florian care sunt principalii „inamici” ai culturii moderne, cu ce arme (și cu șanse?) luptă gardienii culturii noastre împotriva acestor „inamici”, cum a evoluat (sau involuat) percepția vesticilor – mai ales a germanilor și a englezilor – cu privire la România și la români, cum să ne uităm la istoriografia „oficială”, dar și cum anume se scrie istoria și ce să citim în recentele propuneri de rescriere a istoriei Europei?
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.