#PeDreptCuvânt, cu Aurelian Crăiuțu
Profesorul Aurelian Crăiuțu a venit la podcastul „Pe Drept Cuvânt”.
După 30 de ani trăiți în SUA, unde predă în departamentul de Științe Politice de la Indiana University, Bloomington, Aurelian Crăiuțu cunoaște bine, din interior, societatea și politicile americane. Cum se văd cele două măști identitare – una albastră, alta roșie – ale Statelor Unite, ce fel de oameni mai formează marile universități americane și care este direcția spre care SUA, ca locomotivă a culturii vestice, cu bunele și relele sale, ne trage? Sunt câteva dintre temele atinse în dialogul cu Aurelian Crăiuțu.
Autorul cărții „Elogiul Moderației” (2022, Spandugino) ne-a vorbit și despre importanța mentoratului și formarea sa personală lângă Mihai Șora, despre integrarea în societatea americană, despre efectele curetului „woke” în universitățile de top, dar mai ales despre salvarea – individuală și colectivă – prin cultură.
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.