Episodul 37

Dan Mircea Enescu: „În medicină e nevoie de comunicare suflet către suflet” | Pe Drept Cuvânt #37

Profesor Doctor Dan Mircea Enescu a venit la #PeDreptCuvânt.

Am vorbit cu Dan Mircea Enescu, pionierul chirurgiei plastice pediatrice în România, despre importanța profesiilor care se ocupă cu salvarea, îngrijirea sau recuperarea copiilor, despre experiențele și oamenii care l-au ajutat să se formeze uman și profesional, despre importanța comunicării suflet către suflet în actul medical, dar și despre atașamentul pe care îl simte pentru România și motivele pentru care nu ar pleca să profeseze în altă parte.

Numit în presă „Îngerul copiilor”, pentru că a salvat mii de copii cu arsuri grave, Dan Mircea Enescu a format echipa Clinicii de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, s-a implicat chiar în reconstrucția acestui spital, și a fost în linia întâi la experiențele marcante de la Maternitatea Giulești și de la clubul Colectiv.

Președinte al Consiliului Național al Siguranței Pacientului (CNSP), Dan Mircea Enescu a făcut și o radiografie a sistemului medical de la noi, ne-a spus unde stăm bine, unde stăm prost, și ne-a lăsat cu o concluzie valoroasă: în chirurgia plastică pediatrică – și nu numai – trebuie să te adaptezi ca pe câmpul de luptă, nu poți lucra după un protocol sau altul, așa cum se practică tot mai des în medicina modernă.



🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant

🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…

Florentin Țuca
Florentin Țuca

Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.

***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.

Ascultă, Urmărește, Înscrie-te

Vezi alte episoade: