Episodul 21

Idolatrizarea tehnologiei este un risc existențial | Silviu Man, Pe Drept Cuvânt #21

Silviu Man a venit la #PeDreptCuvânt.

Am vorbit cu Silviu Man – care recent a tradus în românește cartea „Tehnopolis. Capitularea culturii în fața tehnologiei”, de Neil Postman – despre rădăcini și rolul casei (ca „acasă”) în devenirea noastră, despre drumul care ne conduce din virtual înapoi spre acest cât se poate de real „acasă”, despre mirajul socializării din rețelele de (pretinsă) socializare, despre cât de greu a devenit – în goana modernității – să rămânem fideli vocației, talentului, chemărilor noastre.

Dar am vorbit mai ales despre tehnologie și avansul tehnologic. Este tehnologia neutră, la fel de bună sau de rea ca intenția și priceperea utilizatorului? Cine poartă răspunderea pentru avântul tehnologic care ne modifică – nu doar în bine, și mult mai complex decât ni se spune – jocul social? Când nu mai este progresul tehnologic progres? Cum am trecut de la cultura uneltelor la tehnocrație? Ajungem la o formă de idolatrie în fața tehnologiei?

Răspundem împreună cu Silviu Man.

🌐 Citește eseurile lui Silviu Man:
https://matricea.ro/author/silviu-man/
https://www.syntopic.ro/invitat/silviu-man/
https://convergente.ro/author/silviuman/

Cartea „Tehnopolis”: https://contramundum.ro/produs/tehnopolis/
Cartea „Distracția care ne omoară”: https://magazin.anacronic.ro/produs/distractia-care-ne-omoara/


🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Site: https://florentintuca.ro/asculta-podc…
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant

🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…

Florentin Țuca
Florentin Țuca

Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.

***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.

Ascultă, Urmărește, Înscrie-te

Vezi alte episoade: