Episodul 13

Marius Lazurca: A vorbi corect și expresiv limba română e prima formă a patriotismului | Pe drept cuvânt #13

#PeDreptCuvânt, cu Marius Lazurca

Diplomatul, scriitorul și antropologul Marius Lazurca, actualmente ambasadorul României în Mexic, a venit la #PeDreptCuvânt. Autor al cărții „In corpore.

De la corpul păgân la trupul creștin în Antichitatea târzie”, Marius Lazurca a vorbit despre viziunea creștină asupra relației noastre cu corporalitatea, despre recentele atacuri la adresa virtuților creștine, despre reperele firești și valorile esențiale fără de care societatea modernă nu poate progresa, dar și despre dragostea pentru limba maternă – ca imediată formă de patriotism.

În dialog cu Florentin Țuca, Marius Lazurca a făcut și o radiografie a situației internaționale efervescente în care ne aflăm, a vorbit despre perspectiva unei reunificări cu Republica Moldova, dar și despre misiunile lui diplomatice la Roma sau la Budapesta.

Florentin Țuca
Florentin Țuca

Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.

***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.

Ascultă, Urmărește, Înscrie-te

Vezi alte episoade: