Profesorul Mircea Miclea a venit la #PeDreptCuvânt
Dascăl, psiholog, autor, antreprenor, dar și fost ministru al Educaţiei şi Cercetării din România (2004-2005), Mircea Miclea conduce momentan catedra de Psihologie a Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Babeş-Bolyai”.
Cu Mircea Miclea am vorbit despre atuurile și neajunsurile sistemului de învățământ românesc, despre ce fel de oameni vrem să formăm și cu ce unelte îi trimitem în lume, despre profesorii excepționali care încă mai există în România. Și care, printr-un mesianism modest, se pun în slujba tinerilor pe care îi formează.
Cum recuperăm și cum protejăm profesia de formator de oameni? Mai pun tinerii preț pe formarea lor intelectuală? Cât de mare este amenințarea inteligenței artificiale pentru viitorul lor? Și cum se pot pune la adăpost? Cum modifică tehnologia mediul și, implicit, pe noi? Care sunt cele patru metacompetențe care trebuie formate în școli? Care sunt capcanele industriei de dezvoltare personală, de autodezvoltare și autoperfecționare? Cum ne ferim de presiunile ideologice care ajung să modifice inclusiv sistemul nostru de învățământ?
Răspundem împreună cu Mircea Miclea.
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Site: https://florentintuca.ro/asculta-podc…
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.