Alexandru Mamina a venit la #PeDreptCuvânt.
Cunoscut istoric și cercetător ştiinţific (grad I) la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Alexandru Mamina este autorul celei mai serioase și cuprinzătoare monografii despre fenomenul social, cultural și politic Cenaclul Flacăra.
L-am întrebat pe domnul profesor Alexandru Mamina ce l-a determinat să studieze Cenaclul Flacăra, cât din Cenaclul Flacăra a însemnat propagandă – și cum măsurăm așa ceva? -, cât de important a fost rolul promovării naționalismului în cadrul Cenaclului Flacăra sau dacă ar mai putea avea succes un al doilea Cenaclul Flacăra.
Am vorbit, desigur, despre personalitatea lui Adrian Păunescu și impactul social, cultural și politic pe care l-a avut prin fenomenul Cenaclul Flacăra, despre importanța nuanțelor în cercetarea istorică, uitându-ne mai ales la cum este privit comunismul azi, am discutat despre creșterea sentimentului de nostalgie față de comunism, despre cum se scrie istoria zilelor noastre, despre tipurile de cenzură de azi și despre pericolul ca fiecare opinie contrară curentului oficial să fie catalogată ca simplă teorie a conspirației.
În final, mi-am întrebat invitatul cum explicăm curentul antinaționalist din ultimii ani și ce putem pierde dacă nu ne mai interesează istoria și identitatea națională.
🌐 Cartea „Cenaclul Flacăra” (Editura Cetatea de Scaun): https://cetateadescaun.ro/product/2809/
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.