Părintele și regizorul Ciprian Mega a venit la #PeDreptCuvânt.
Ctitor principal al Bisericii Românești din Cipru și preot paroh la Biserica Sfântul Spiridon din Oradea, părintele Ciprian Mega este, în aceleși timp, un cunoscut cineast, autor al unor creații de cinema foarte apreciate de critica de specialitate și de publicul larg, atât pentru valoarea lor estetică, cât și pentru abordarea regizorală extrem de curajoasă: filmul de scurt metraj „Nunta lui Iov”, selectat în 2015 la Festivalul Internațional de film de la Cannes, și trei lungmetraje: „Dimineața care nu se va sfârși” (2016), „Glasul care strigă-n pustie” (2021), respectiv „21 de rubini” (2023).
Am vorbit cu părintele Ciprian Mega despre motivațiile și întâmplările care l-au condus spre aceste filme, despre legătura și compatibilitatea dintre experiența de regizor și misiunea de preot, despre cinematografia de la noi, dar mai ales despre societatea românească și rolul Bisericii ortodoxe în societatea modernă – cu toate provocările ei ideologice.
„Dacă Biserica nu se curăță de la interior, nu va putea face față nevoilor societății de azi”, ne-a spus părintele Ciprian Mega, vorbind inclusiv despre implicarea politicului în Biserică și implicarea Bisericii în politică.
Mai poate fi Biserica ortodoxă un călăuzitor în vremurile noastre?
🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant
🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…
Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.
***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.