Episodul 49

Robert Turcescu: Trăim vremuri în care libertatea de expresie e considerată „un risc existențial” | Pe Drept Cuvânt #49

Robert Turcescu a venit la #PeDreptCuvânt.

L-am invitat pe Robert Turcescu să vorbim despre importanța culturii dezbaterii și a dialogului, despre starea de sănătate a presei din România, pe care Robert o consideră în moarte clinică, și despre profesia de jurnalist, profesie care, spune Robert, își trăiește ultimele zile.

În condițiile astea, l-am întrebat pe Robert Turcescu cum ne mai informăm azi? Din ce surse? Și cine mai este credibil?
Apoi, l-am întrebat cum ne mai putem proteja dreptul la liberă exprimare, cine mai luptă pentru acest drept fundamental în vremuri în care libertatea de expresie a ajuns să fie considerată „un risc existențial”?

Cum ne putem opune valului „progresist” care vine să ne spună nu doar ce și cum să vorbim, dar și ce avem voie să gândim? Și cum putem prezerva, într-o lume tot mai smintită, principiile de valoare și reperele care țin de firesc și rezonabil?

Sunt întrebările pe care se sprijină acest dialog cu Robert Turcescu, căruia i-am lansat și o provocare de final: care crede el că sunt cei mai importanți trei jurnaliști români de după 1990?



🌐 Urmărește podcastul #PeDreptCuvânt și pe:
Instagram: https://www.instagram.com/pedreptcuvant/
Facebook: https://www.facebook.com/pedreptcuvant/
TikTok: https://www.tiktok.com/@pedreptcuvant

🌐 Ascultă #PeDreptCuvânt:
Spotify: https://open.spotify.com/show/3lpEud0…
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/ro/podcast…


Florentin Țuca
Florentin Țuca

Indiferent care sunt rațiunile exacte care m-au condus înspre această colecție de texte, sunt conștient că unele dintre impresiile, fotografiile sau părerile cuprinse în ea pot naște controverse. Este foarte posibil ca juristul din mine să fi sărit în apărarea dreptului și altor cauze cu prea multă patimă, punând uneori în argumentație un exces de pasiune, piper și năduf. Acelora care se vor simți necăjiți ori, eventual, contrariați de o asemenea abordare, le cer anticipat scuze și îngăduință, asigurându-i, dacă asta consolează pe cineva, că alter egoul meu jurist mă enervează adesea și pe mine.

***
Opiniile publicate pe acest blog aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar opinia SCA Țuca Zbârcea & Asociații sau a altor entități. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate revine în întregime autorilor.

Ascultă, Urmărește, Înscrie-te

Vezi alte episoade: