Avocatul Florentin Țuca, managing partner al societății de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, declarații în cadrul emisiunii Marius Tucă Show din 25 noiembrie 2021 despre #CazulRobertRoșu și despre decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de admitere a recursului în casație formulat de Robert Roșu și de punere a acestuia în libertate:

E o victorie mare, datorată tocmai lui Robert Roșu. Faptul că este un om minunat și un profesionist desăvârșit și faptul că întreaga lui conduită, actele și faptele lui s-au încadrat în limitele legalității, iar hotărârea recentă a Instanței Supreme nu vine decât să confirme lucrul acesta și să îl pună pe temei în libertate.

Evident că, 99% din această victorie i se datorează lui Roșu, mai rămâne un 1% pe care l-aș împărți dacă e să fac o repartizare între suportul pe care l-a asigurat familia lor exraordinară, penaliștii care l-au reprezentat, Manuela Gornoviceanu, Radu Chiriță, Micu și Zarafiu, susținerea colegilor permanentă și extraordinară.

Am găsit că necazul lui Robert Roșu este foarte grav, noi nu ne-am permis să-l lăsăm rănit în tranșee. A fost datoria noastră să ne luptăm pentru el și pentru ideea de dreptate pentru a-l readuce printre noi. Și nu doar noi, colegii de la Zbârcea, Țuca & Asociații și întreaga breaslă. A fost o victorie a întregii profesii, pentru că în același 1% a trebuit să încadrez și efortul colegilor din avocatura locală și din țară și uniunea avocaților și barourile locale s-au mobilizat. Ar trebui să notez, de asemenea, aportul extraordinar al organizațăiilor internaționale care au sesizat pericolul reprezentat de condamnarea unui avocat pentru exercitarea profesiei, pentru reprezentarea clientului propriu în fața organelor juridice, respectiv al organelor reprezentative și au protestat în repetate rânduri, o voce foarte rezonantă și foarte fermă și cred ca această voce s-a auzit.

S-a vorbit foarte mult despre abuzurile din cazul Roșu, aș ține să semnalez că au fost și gesturi curajoase pe parcursul acestui caz. Știți că Robert a fost pus în libertate în 11 martie 2016 de un judecător de drepturi și libertăți de la Curtea Supremă a României care a decis punerea lui în libertate în temeiul aceluiași argument. Robert Roșu n-a făcut altceva decât să-și faca profesia de avocat. De asemenea, judecătorul de fond de la Brașov a decis achitarea lui Robert Roșu pentru toate acuzațiile care i se aduseseră, pentru faptul că fapta nu există. A fost o decizie extrem de curajoasă, foarte bine motivată și foarte fermă. Și a venit și a treia decizie salutară care vine să restabilească adevărul și să facă dreptate și să reconfirme faptul că într-adevăr întreaga lui conduită s-a încadrat în limite.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.