Florentin Țuca la emisiunea Marius Tucă, Aleph News din 25 ianuarie, discutând despre condamnarea lui Robert Roșu la 5 ani de închisoare cu executare:

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum ceva ani că, în 2020, în 17 decembrie, camaradul meu ar fi fost condamnat pentru faptul de a-și fi exercitat profesia, mi s-ar fi părut, într-adevăr, o glumă proastă. Din păcate, am trăit acest moment și l-am trăit cu mare tristețe.”

„Este cel mai de neimaginat abuz care a fost comis în cadrul anchetei penale în respectivul dosar: să inviți judecători, la ani buni distanță de la rămânerea irevocabilă a propriilor hotărâri, să se dezică de respectivele hotărâri este de neimaginat.”

„Cazul Robert Roșu este despre Robert Roșu, dar nu este numai despre Robert Roșu. El este un caz care pune în discuție mult mai mult decât soarta unui avocat sau unui om. (…) Acel abuz, interogarea a doi judecători care s-au dezis de propriile hotărâri judecătorești definitive, ar trebui să ridice semne de întrebare și să provoace dezbateri despre justiție în general, despre soliditatea sistemului însuși, despre încrederea cetățeanului în actul de justiție, despre încrederea magistraților în independența lor și în prestigiul statutului lor”.

„Rechizitoriul procuratorii este o însăilare de speculații și de presupuneri fără probe. Niciuna dintre acuzațiile care au fost aduse lui Robert nu conține detalii precise despre faptă: când, unde, cum a fost săvârșită, adică despre elementul material (cum zicem noi în jargonul juridic) al infracțiunii ori despre elementul subiectiv (intenție, respectiv culpă).”

„Protestul confraților avocați a fost cât se poate de justificat și eu le mulțumesc tuturor confraților mei care s-au solidarizat cu această cauză, care este cauza unui om trimis la închisoare pe nedrept în opinia mea și a noastră dar, mai mult decât atât, este cauza avocaturii române și a unei justiții solide.”

Urmăriți interviul integral aici.