Interviu acordat publicației Universul Juridic, cu ocazia Conferinței Specialiști de referință despre problemele actuale în codurile României”, 18 septembrie 2021.

Nicolae Cîrstea„Specialiști de referință despre probleme actuale în codurile României”, ediția a IV-a, 18 septembrie 2021, suntem împreună cu Florentin Țuca. Domnule Țuca, ați avut un discurs care a prins atât speakerii conferinței, cât și auditoriul.

Florentin Țuca: M-am străduit să mă acomodez și să fiu la înălțimea acestei conferințe. Am fost foarte impresionat, fără vorbe mari, de primele prelegeri ale profesorului Briciu și ale domnului judecător Udroiu. Așa cum am mărturisit, m-au făcut nostalgic și mi-au dat o stare de bună dispoziție, deși pe fond sunt foarte pesimist și foarte îngrijorat de ceea ce domnul judecător Udroiu numea falimentul dreptului în epoca contemporană.

Nicolae CîrsteaPuteți desluși o paralelă între justiția de astăzi și justiția interbelică prilejuită de acest intermezzo al dumneavoastră în conferință, câteva concluzii ale speakerilor de la pupitrul conferinței, dar și ale unor intervenienți din auditoriu, scurte concluzii personale după această intervenție?

Florentin Țuca: Nu am competența să fac o comparație exhaustivă între jurisprudența sau justiția interbelică și cea actuală. Cert este însă că și în calitate de student, și în calitate de jurist, am avut fascinante contacte cu doctrina și jurisprudența de dinainte de cel de Al Doilea Rzboi Mondial și cred că faima acelei perioade nu este nemeritată. Dimpotrivă, cred că dacă un tânăr jurist vrea cu adevărat să caute analize nuanțate, rafinate, subtile, temeinice, trebuie să se ducă spre pandecte și cred că va găsi o sursă de inspirație în formarea lui ca jurist.

Nicolae CîrsteaIntervențiile dumneavoastră în spațiul public, fie în scris, fie de la pupitrul unor televiziuni, prin mijloacele de mass-media, au fost destul de curajoase în ultimul an. Ce stă la baza curajului lui Florentin Țuca în a-și afirma propriile opinii?

Florentin Țuca: Nu știu dacă este vorba de curaj, cât nevoia de a fi coerent cu anumite rigori. Una dintre primele teme ale unui jurist este să aibă o gândire critică și să fie cât poate el de consecvent cu aceste principii ale gândirii critice. Nu știu dacă este curaj. Poate să fie curaj sau nu, cert este că un jurist trebuie să spună lucrurilor pe nume.

Nicolae CîrsteaNe ajută dreptul să ne facem o viață mai bună, domnule Florentin Țuca?

Florentin Țuca: Nu știu. Dreptul ar trebui să ne ajute să facem o viață mai bună. Iubesc dreptul, mie îmi place să fiu avocat și să fiu jurist și cred că da, îmi pot extrage satisfacții profesionale din calitatea de jurist și din drept. Deplâng, și aici vorbim despre spiritul critic, deteriorarea și vicierea dreptului în ansamblul lui în ultima vreme și sunt dator s-o fac.

Nicolae CîrsteaCâteva cuvinte despre ultima apariție editorială, „Adevărul în căutarea de minister”, Colecția Cogito, Editura Universul Juridic, 2021.

Florentin Țuca: Mulțumesc pentru provocare. Da, e o antologie de gânduri, reflecții și eseuri și texte care a fost provocată în principal de sentimentul că suntem într-o epocă ce ne amintește tot mai des de Orwell și Huxley, iar titlul acestei antologii este o tristă referire la Ministerul Adevărului din „1984” al lui Orwell, ministerul care ne dicta nouă ce e bine și ce e rău.

Nicolae CîrsteaUn salut pentru confrații avocați din Timișoara și de la nivel național?

Florentin Țuca: Îmi place foarte mult atmosfera de la Timișoara. Am venit cu mare plăcere, aș reveni cu mare drag oricând, și pe confrații juriști din spațiul autohton îi salut cu mare drag și îi provoc să nu își piardă exact spiritul critic și pofta de dezbateri.

Nicolae CîrsteaMulțumim, domnule Florentin Țuca!

Florentin Țuca: Eu mulțumesc foarte mult, cele bune.

Interviu preluat de pe site-ul Universul Juridic (https://www.universuljuridic.ro/un-jurist-trebuie-sa-spuna-lucrurilor-pe-nume-interviu-cu-florentin-tuca-managing-partner-tuca-zbarcea-si-asociatii/)

De asemenea, poate fi vizionat online (https://www.youtube.com/watch?v=BHXsXYbejzY&t=17s)